Prăjitură cu ricotta și făină de migdale, fără zahăr

Iubesc migdalele, în orice formă sunt disponibile. Îmi plac crude sau prăjite, întregi sau măcinate. Cred că pot fi combinate cam cu orice și mă bucur mereu să le includ în diverse prăjituri. Când am primit provocarea NoSugarShop.ro de a realiza o rețetă #farazahar, migdalele au fost primele care mi-au încolțit în minte. Și iată cum am combinat niște brânză ricotta cu făină de migdale până a ieșit o prăjitură delicioasă, cremoasă, cu o textură un pic umedă. Rețeta este disponibilă mai jos iar la final voi face câteva observații legate de ingredientele folosite.


Ingrediente:
  • 4 ouă, separate albușurile de gălbenușuri în două boluri 
  • 250 g făină de migdale 
  • 250 g ricotta 
  • 100 g unt 82% grăsime, semi-topit 
  • 150 g eritritol 
  • 1/4 linguriță gumă xantan 
  • fulgi de migdale și migdale întregi pentru decor

Pornește cuptorul și setează-l la temperatură medie, pentru a se încălzi uniform înainte de a introduce prăjitura la copt. 
Mixează gălbenușurile cu 100 g eritritol până rezultă o pastă omogenă. Adaugă untul, ricotta, făina de migdale și guma de xantan. Făina de migdale pare mai greu de integrat, însă amestecă totul până rezultă o compoziție vâscoasă, pe care o lași deoparte. 
Bate albușurile spumă, adaugă un praf de sare și 50 g eritritol. Rezultatul încorporează-l, amestecând încet, în compoziția cu făină de migdale. 
Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (dimensiunile tăvii mele: 21x21 cm), niveleaz-o cu o spatulă și presară fulgi de migdale și migdale întregi pe deasupra. 
Coace prăjitura la foc mediu aproximativ 35-40 min. Dacă ți se pare că prăjitura este prea rumenită după 30 min pune o hârtie de copt deasupra ei. Las-o să se răcească și savureaz-o cum îți dorești!


Făina de migdale are un gust deosebit și este ideală pentru copt. Are un conținut redus de carbohidrați, dar aceleaşi proprietăţi ca sâmburii: constituie o sursă naturală de fibre şi proteine, conţine vitamina A, B şi E, minerale (fier, magneziu, sulf, potasiu etc) şi acizi graşi omega 3.

Eritritolul este o substanță dulce, care se găsește în legume și fructe și se obține în cantități mari în timpul fermentației plantelor. Este purificat și cristalizat pentru a se transforma în zahăr granulat utilizabil. Oferă aceeași îndulcire ca zahărul, însă are indice glicemic 0 (doar 20 kcal la 100 g), nu ridică nivelul de zahăr din sânge, poate fi folosit de către diabetici și ajută la prevenirea cariilor dentare și formarea tartrului. Se poate folosi la copt, la temperaturi ridicate fără a-și schimba gustul. Dacă nu i-aș fi spus soțului meu că prajitura nu conține zahăr, ci îndulcitor, nici nu ar fi sesizat acest detaliu.

Guma xantan este un ingredient de îngroșare fără gluten realizat prin fermentarea glucozei de către bacteria Xanthomonas campestris, de unde și numele produsului. Este ideal pentru a fi folosit ca stabilizator, agent de îngroșare, emulsifiant pentru produsele de patiserie fără gluten și nu numai. Am adăugat puțină gumă de xantan in compoziție pentru a împiedica fărâmițarea aluatului. Pe lângă proprietățile de legare a ingredientelor, poate acționa ca un laxativ ușor și poate trata constipația.


Tu cum preferi să prepari prăjiturile? Eu aleg varianta fără zahăr cât mai des, în ultimii ani.

Cu drag,
Alina

Comentarii

Oana a spus…
Ce bine arata si noua ne plac migdalele, cred ca a iesit tare buna.
Este delicioasa, Oana, sa o incerci :D
Valeria Chertes a spus…
Mulțumim pentru rețetă ,arata delicios.
Irina Anghelina a spus…
Wow!Ce bine arată!Vreau și eu!😋
Pusa Raisa a spus…
Ce bine arata ,îmi plac mult migdalele , mulțumim pentru rețete
Elena Bărăgan a spus…
Foarte delicioasa.
Elena Bărăgan a spus…
Foarte delicioasa.
APOSTOL VIORICA a spus…
Delicioasa si sanatoasa!