Când prietena mea cea mai bună era însărcinată, avea o grămadă de planuri și idei. În fiecare zi se gândea la altceva și își imagina toate scenariile posibile: că nu o să găsească căruciorul pe care și-l dorește, că desenele din camera copilului nu o să fie pe placul lui, că va fi bolnav, chiar dacă toate investigațiile sunt bune. Am încercat, pe cât posibil, să o ajut și ne-am pus la masă, să discutăm toate opțiunile și nevoile pe care le are. Am ajuns astfel la o lista scurtă, ce include: redecorarea și mobilarea camerei, inclusiv un cărucior ce se poate adapta la orice situație, un cont de economii deschis direct pe numele copilului, scaun auto, recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă, pompă de san. Dacă cele mai multe dintre ele erau clare și nu aveam nevoie de prea multe detalii, ei bine, la recoltarea de celule stem ne trebuia puțină documentare. Ceea ce s-a și întâmplat, iar concluziile le avem mai jos.

sursa foto: onlyyouqj via Freepik.com
Am început cu începutul, ca să zic așa. Pentru că ne era un domeniu total necunoscut, am considerat că e important să studiem totul. Începutul ar fi placenta, care se formează încă din a doua săptămână de sarcină, este un organ complex și vital pentru dezvoltarea și creșterea armonioasă a embrionului și fătului și îndeplinește multiple funcții, pe parcursul sarcinii, printre care și cea de prim sediu al maturării hematiilor primitive. Astfel, placenta ar putea fi valorificată ca o sursă inestimabilă de celule stem cu un vast potențial de aplicabilitate terapeutică, dar este și considerată un “sanctuar” al celor mai primitive celule stem. Pe scurt, are un potențial imens de a proteja sănătatea copilului tău.
Sângele ombilical reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, nașterea fiind unicul moment în care acesta poate fi recoltat. Celulele din sângele ombilical prezintă niște caracteristici speciale: sunt celule stem “tinere”, cu o capacitate mai mare de multiplicare și de diferențiere celulară pe durata stocării fără a fi afectate de factorii de mediu de trecerea timpului, de boli sau de contaminare cu celule tumorale.

sursa foto: dashu83 via Freepik.com
Celulele stem sunt extrem de importante pentru organismul uman. Ele se pot dezvolta în alte tipuri de celule, care pot forma la rândul lor țesuturi și organe în corpul uman. Celulele stem se folosesc de peste 60 de ani, cu rezultate excelente în cazul transplanturilor, dar și în medicina regenerativă.
De ce să alegi recoltarea de celule stem pentru copilul tău? Pentru că este mai bine să previi cam orice situație apărută pe parcursul vieții lui: celulele stem colectate la naștere reprezintă cea mai bună soluție disponibilă pentru copilul tău, în cazul necesității unui transplant, dar pot trata peste 70 de afecțiuni, conform studiilor disponibile.
Știu că deja iei în considerare această opțiune (cine nu ar face-o), însă alege pentru recoltare și stocare o banca specializată. Un exemplu ar fi Cord Blood Center, care oferă inclusiv recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem.
Tu ai recoltat deja celule stem copilului tău?
Cu drag,
Alina
*Articol scris pentru SuperBlog 2020
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariul lasat. Prin utilizarea acestui formular esti de acord cu stocarea si manipularea datelor tale pe acest site web.