Un altfel de #InterviuCuUnAntreprenorRomân

Ce ai zice dacă ți-aș spune să te bucuri de ce ai și, mai ales, că ești sănătoasă? Da, știu, ai zice că am băut ceva și să-mi revin. Chiar acum beau un pahar de vin, în timp ce scriu aceste rânduri. Și ti-o prezint pe Eva, o persoană care învinge boala zi de zi pentru a-și vedea fiica fericită. Fiica a cărei naștere nici nu ar fi fost posibilă, dacă întrebi medicii care au i-au urmărit parcursul de-a lungul anilor. Așadar, în locul întrebărilor obișnuite, relatez pe scurt povestea ei. De ce apare în această rubrica? Pentru că, deși i s-a impus să nu lucreze și să-și conserve energia, Eva coase personalizat lenjerii de pat.


Despre Eva

În urmă cu mulți ani, în timpul facultății de studii economice, i s-a pus un diagnostic complicat, boala Wilson (ca simptome avea un tremurat foarte urât, pierderea concentrării, uita lucruri) și i s-a spus că nu va putea avea copii.

În 2006, după patru sarcini pierdute, a rămas însărcinată din nou și a căutat în toată țara un medic care să-i supravegheze sarcina, însă toți îi recomandau să fac avort, riscând să moară și ea și copilul.

După lungi căutări, a găsit un doctor care să îi supravegheze sarcina și în fiecare luna mergea la patru spitale pentru a se asigura că este totul ok. Citez: "Mergeam la patru spitale în fiecare lună pentru control și analize, singură mergeam, mă trezeam la 4.30, luam maxi taxi până în oraș și din oraș trenul până la București (100km) apoi metrou, tramvaie până la Spitalul Fundeni pentru analize la creier și ficat, la Spitalul Colțea pentru trombocite și alte analize hematologice, la Giulești pentru sarcină, la Colentina pentru alte analize ale bolii mele."

Aceste controale au ajutat-o să păstreze sarcina, deoarece în luna a patra era cât pe ce să o piardă. A avut noroc că au internat-o două săptămâni și a reușit să depășească momentul. Partea cea mai grea pare că abia acum începe: "Din a șasea lună de sarcină nu am mai putut merge, vorbi, înghiți, am devenit legumă (pentru că am redus medicația pentru a nu afecta copilul și asta m-a afectat pe mine). Am stat o lună și ceva la Fundeni internată și încă două săptămâni la Giulești pentru a naște. Mi s-au băgat două pungi de masă trombocitară, anestezie generală și în final am născut prin cezariană cu o lună înainte de termen o minunăție de fată. Mi-am revenit după 4-5 luni, am reînvățat să merg, să vorbesc (mama avea grijă de fetiță și sora mea de mine), mi-am ținut fetița în brațe (impropriu spus în brațe, o țineam pe mine) când avea 4 luni. Pe fetiță a crescut-o mama până la vârsta de 2 ani, iar eu am reînceput serviciul." Din câte știe, este prima femeie din România cu Boală Wilson care a născut.

De la 39 de ani nu a mai putut lucra, din cauza depunerilor de cupru pe creier uita, greșea, tremura din orice emoție, era tot timpul obosită și medicii i-au recomandat pensionarea. Ceea ce se traduce într-o pensie de 800 lei, plus 374 lei cea de handicap.

Pe lângă toate astea, se adaugă și atacuri de panică, declanșate prin 2010, când, în ziua nunții ei, o cunoștință care avea aceeași boală a decedat.

În 2018 a avut parte de niște căderi care au ținut-o la pat două luni, pe care le-a depășit cu bine, datorită fiicei ei.

În 2019 și-a descoperit talentul de a coase lenjerii, mânată cumva de nevoia de a-i acoperi fiicei biletul de avion pentru participarea la un concurs internațional de muzică. "Dumnezeu mi-a dat un copil cuminte, înțelegător, muncitor. Făcea naveta 20 km la școală, zilnic. Când nu mă simt bine mă ajută sau mă lasă să mă odihnesc fără să facă vreun zgomot. Ea este și un pic mai deosebită. Cântă, studiază pian și vioară, dar se descurcă și la chitară și djembe, și, pentru a o susține, a trebuit să fac ceva…"

În ianuarie 2020 a deschis firma, pentru a comercializa cu acte în regulă lenjeriile de pat. Fiica participa așa cum poate în proces, bagă elastic la cearceafuri și întoarce pernele.

În februarie 2021 i s-a pus un nou diagnostic, care explică amețeala: Sindrom Meniere. Însă Eva nu se lasă. "În prezent am mașină de cusut profesională și am prins experiență. Am și o mașină de brodat. Deci vă pot coase lenjerii de pat din bumbac ranforce premium (consider că e cel mai bun bumbac), numai pe dimensiunile voastre, pot face și husă cu elastic de jur împrejur. Coș și perdeluțe de bucătărie, draperii, sacoșe, șorțuri, pernuțe de scaune, apărători de pătuț (astea mai rar) și tot ce nu necesită croire amplă."

Despre business-ul pe care Eva îl are

Ce mi-a mărturisit? Că este absolut fericită să aibă zi de zi de muncă. Când vede materialele, deja își imaginează produsul finit și coase pentru fiecare în parte, cu drag, ca și cum ar coase pentru ea. Deși banii sunt importanți, sunt ultimul lucru la care se gândește când lucrează.

Cea mai mare satisfacție? Bucuria clientelor și pozele primite de la ele.

Cum a fost ultima perioadă pentru ea? 2020 a fost un an bun, 2021 a fost un an plin de greutăți și obstacole (printre altele, și pierderea mamei ei, care a fost unul dintre stâlpii de susținere de-a lungul timpului).

Ce își dorește de la 2022? Cât mai multe comenzi, pentru a-și putea susține fiica în București, la Liceul de Arte. Dacă ai (sau nu) nevoie de lenjerii de pat noi, apelează cu încredere de Eva. Ți le va coase pe dimensiunile patului, pentru că fiecare este lucrată personalizat. Pentru a calcula prețul unei lenjerii are nevoie de: dimensiunea și înălțimea saltelei, dimensiunea pilotei și dimensiunea pernelor.

Unde o găsești pe Eva? Pe pagina de facebook, aici, unde veți stabili împreună detaliile și unde poți vedea o parte de munca ei, dar și feedback-ul clienților mulțumiți.


Comandă și tu o lenjerie și ajut-o pe Eva să-și îndeplinească visul!

Love,

Alina

Comentarii

Anonim a spus…
Sunt foarte frumoase ,felicitări doamnei.